- +

Mobiliteit

Zelfstandig mobiel blijven met eventueel gebruik van hulpmiddelen.

Zelfstandig mobiel blijven


Zelfstandig gaan en staan waar we willen is voor iedereen belangrijk. Dit geeft regie over vele activiteiten en maakt ons minder afhankelijk. Met het ouder worden of door ziekte, kan dit minder vanzelfsprekend zijn.
Hulpmiddelen zijn dan noodzakelijk en bieden u opnieuw zelfstandigheid. Voor een aanvraag van een invalideparkeerkaart, een scootmobiel, aangepaste fiets of rolstoel neemt u contact op met het Wmo-loke t.
U krijgt de uitnodiging tot een keukentafelgesprek (zie 2.3). Om in uw woning zelfstandig mobiel te blijven bewegen met eventueel gebruik van hulpmiddelen.

Gemeente Borne - Wmo-loket
Telefoon: 074 – 265 8500
E-mail: wmo@borne.nl
Website: www.borne.nl

Rijbewijs vernieuwen


Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen voor het verlengen van uw rijbewijs. Met een ongeldig rijbewijs bent u namelijk onverzekerd. Lees meer >>

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenning van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts eens per maand bij
Huisartsenpraktijk de Poort van Borne, Theresiaplein 1A01. Lees meer >>

Bijblijven: verkeerscursussen


Welzijn Ouderen Borne organiseert jaarlijks, in opdracht van de gemeente Borne en in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, cursussen en bijeenkomsten om verkeerskennis op te frissen. Meer informatie >>

Reizen door de regio en daarbuiten


Syntus verzorgt het openbaar vervoer per bus en trein in de regio Twente onder de naam Twents. Op de website vindt u informatie over vervoersbewijzen en reisinformatie. Voor vervoer van ‘deur naar deur’ kunt u gebruik maken van de taxi. Hierin zijn momenteel vele ontwikkelingen. Voor rolstoelgebruikers en mensen met een mobiliteitsbeperking is er de Regiotaxi. Voor vervoer van ‘deur naar deur’ buiten de regio kunt u bij Valys een pas aanvragen. Weer weten? >>

Begeleidende vervoershulp


Voor vervoersvragen doen veel mensen een beroep op familie, buren of vrienden. Dit is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bent u om vervoer met begeleiding verlegen, dan kunt u een beroep doen op vrijwilligers vanuit Welzijn Ouderen Borne. De vrijwilligers rijden in hun eigen auto. U betaalt alleen een vaste onkostenvergoeding en de eventuele parkeerkosten.

Welzijn Ouderen Borne – Wijkracht
Telefoon: 088 - 945 5722 
E-mail: welzijnouderenborne@wijkracht.nl
Website: www.woborne.nl

Uw wens om mobiel te blijven


Naast vervoersmiddelen en hulpmiddelen is de investering in uw eigen mobiliteit belangrijk! Dit kan door in beweging te blijven in het dagelijks leven en door deelname aan een sport- of beweegactiviteit. In Borne is
veel te doen! Ook zijn er groepen actief voor als u chronisch ziek bent, rugklachten heeft of minder mobiel bent door uw leeftijd. In de brochure ‘Ontmoeten, sporten en bewegen voor senioren in Borne’ vindt u een breed overzicht. Ook in de gemeentegids en op de website www.borneboeit.nl ziet u welke verenigingen er actief zijn. Is het deelnemen/lid worden voor u financieel een bezwaar? Mogelijk kan een bijdrage uit het
activiteitenfonds een oplossing zijn. (Activiteitenfonds gemeente Borne)

Reizen met bus en trein: Inloopspreekuur voor al uw vragen

Ervaar het openbaar vervoer! 
Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in het Kulturhus in Borne. Iedere derde donderdag van de maand vanaf 14.00 tot 15.30 uur.  

 

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

Ook is er de mogelijkheid om u aan te melden voor een proefreis. Dit najaar op vrijdag 4 oktober en maandag 9 december. Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders, en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.

Er wordt op eigen kosten gereisd. Na aanmelding wordt u geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats. Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs: 038-4540130.

 

Meer informatie 
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. 
Kijk op www.ervaarhetov.nl. voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. 
Voor vragen kunt u bellen met 038-4540130, of een e-mail sturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

- +